Gör eget snus – steg för steg

Att göra snus är enkelt. Köp de prylar som krävs, avsätt en timmes jobb och bli belönad med två och ett halvt kilo snus. Alltid snus hemma – och billigt!

Nedanstående beskrivning har förfinats efterhand och jag har nu gjort ett tjugotal snussatser. Numera blir det perfekt resultat varje gång. Nedan följer allt steg-för-steg och i filmen ovan kan du se det live.


Förberedelser:

  1. Beställ en snussats på 1 kg (ger 2,5 kg färdigt snus). Du vill inte ha grov, ta den vanliga. Jag beställer på swedmax.se – men det finns många leverantörer.
    Beställ samtidigt kryddor: Rökarom, citronolja och bergamott. 1 flaska av varje.
  2. Åk till närmsta varuhus och köp:
  • Billig elvisp (tex på ÖoB)
  • Stor låg bunke (tex på ÖoB)
  • Stekpåsar för ugn (mellanstorlek, tex på Ica, Coop)
  • Digital stektermometer (om du inte har)
  • Engångshandskar i plast
  • Gummi Arabicum – beställs tex här >
  • Ev rosenolja – beställs tex här >

Tidsåtgång: 10 minuter

FÖRSTA DAGEN

IMG_8407IMG_8383

• Sprätta upp påsarna med råtobak och häll över i din stora bunke. Sätt ugnen på 95 grader.
• Koka upp 8 deciliter vatten.• Häll i påse nr 1 med salt. Rör om.

IMG_8434IMG_8452

• Häll över saltvattnet i råtobaken och rör med elvisp 2-3 minuter tills det är helt klumpfritt.

IMG_8467IMG_8468

• Skopa över i de plastburkar som medföljde satsen.
• Pressa hårt med en sked så snuset blir kompakt.

IMG_8471IMG_8474

• Sätt på stekpåsarna – två på varje burk – och förslut ordentligt med en klämma.
• In i ugn på nedersta falsen.
• Kontrollera temperaturen. Viktigt är att den inte överstiger 105 grader och inte ligger under 85 grader. 95 grader +/- någon grad är idealiskt.
• Låt snuset ligga i ugnen i 24 timmar.


Tidsåtgång: 15 minuter

ANDRA DAGEN – EFTER 24 TIMMAR

• Ta ut snuset ur ugnen och häll i den stora bunken. Låt gärna svalna utomhus 1 timme. 
Obs! Nu luktar det skarpt. Gör detta plus vispningen som följer strax vid öppet fönster eller utomhus.

IMG_8489IMG_8467

• Häll i påse 2 med natriumkarbonat i tom kastrull. Tillästt 2 dl vatten och koka upp. Vispa tills det löst sig.• I separat bunke häller du 2 dl kallt vatten och tillsätter 1 dl potatismjöl. Vispa tills det löst sig.
• Slå över innehållet från kastrullen i bunken med potatismjöl/vatten. Vispa.
• Häll vätskan över snuset. Vispa väl. 2-3 minuter bör du köra.
• Skopa därefter återigen över snuset i burkarna, tryck till med sked, sätt på stekpåsarna och ställ åter in i ugnen i 12 timmar.


 Tidsåtgång: 15 minuter

TREDJE DAGEN – EFTER 12 TIMMAR

IMG_8521IMG_8524

• Ta ut snuset ur ugnen och häll över det i den stora bunken.
• Låt svalna vid öppet fönster eller utomhus minst en timme, gärna lite längre.
• Tillsätt den medföljande flaskan med glycerol (60 ml) och 1 tsk salt. Vispa väl. Krydda snuset enligt eget önskemål (se nedan). Ett ganska säkert kort om du är osäker är att bara ta en flaska Bergamott. Du kan alltid krydda mer senare, men det motsatta är svårare att uppnå 🙂 Både rökarom och citronoljan tar lätt över, så var hellre lite försiktig med dessa än tvärtom.

• När du vispat i kryddor och glycerol har du nu ett snus som inte håller ihop så bra.

Här kommer hemligheten efter många försök:
• Strö över 2 msk gummi arabicum. Vispa försiktigt in gummit. Det håller fortfarande inte ihop – eftersom du nu måste jobba in gummit i snuset!

• Ta på dig ett par engångshandskar av plast och krama igenom snusmassan ordentligt. Jobba på så har du efter en liten stund ett snus som håller ihop mycket bra. Och det blir ännu bättre efter en vecka i kylen.

KRYDDNING.
Följande mix ger ett snus som påminner om Granit och är lite åt General-hållet. Lite rökarom brukar bli bra (men var försiktig med mängden).

  • 15 ml Bergamott (1 flaska)
  • 5 ml Rosenolja (dyrt, kan uteslutas om du är mer förtjust i Granit än General)
  • 2 ml citronolja
  • 2 ml rökarom (några droppar)

Skopa återigen över snuset i de medföljande burkarna.

Lägg den ena i frysen och den andra i kylen. Efter 1-2 veckor är snuset klart.


TIPS

  • Kör igång fredag kväll. Då kan du ta ut snuset lördag kväll och smaksätta söndag förmiddag. (24h+12h).
  • Snuset går egentligen bra att konsumera direkt när du kryddat det. (Kan vara bra för att testa sig fram med smakerna.) Men det blir mycket bättre, både konsistens- och smakmässigt, efter några veckor.
  • Det är inte nödvändigt att packa över allt snus i dosor. Går utmärkt att bara fylla på dosan vartefter.
  • Om du vill undvika klagomål på lukt: Använd alltid dubbla stekpåsar och återanvänd inte dessa (då luktar det i stort sett ingenting). Vispa snuset den andra dagen utomhus.
  • Köp en separat elvisp som du bara använder till snus.

26 reaktioner på ”Gör eget snus – steg för steg

  1. Kristian skriver:

    Mycket bra instruktion! Funkade hyfsat med stavmixer. Misstänker att jag lät vattnet svalna någon grad innan mixandet kom igång eller en dålig mixer. Blev en kaka kvar i botten hur som helst. Inga klumpar i snuset denna gång. Pga jour fick som vanligt snuset svalna ca 12 tim (spelar kanske mindre roll) innan glycerol. Tillsatte även något gummimedel. Blir väl tuggummi av detta till slut😉. Glömde dock kryddorna tyvärr. Tycker det brukar bli bra ändå. Får väl se, det är ju nikotinruset man vill åt hur som helst.👏👌

    Gilla

  2. Man vill ju tacka för det ”nya” receptet . Har länge undrat över hur man får bort rå tobacks smaken ur snuset . En bakgrunds smak som ”köpe snus” saknar . Hoppas på ditt recept . Om två veckor vet vi . Återkommer med funderingar och ev lösningar.

    Gilla

    • Jan G Janson skriver:

      Jag vill bara tacka till ett utmärkt recept . Har snusat sedan 1978 och detta är något av det bästa jag haft under läppen . Inga förbättringar krävs enl min mening . Smaken kan man ju varieras i oändlighet , men konsistens och formbarhet ( rinner ej ) behöver inte vidare utvecklas . Anis ger en frisk skogig smak som passar väl i Västerbottens inland. Bra jobbat i ” labbet” 🙂

      Gilla

  3. Roger skriver:

    Hej skall strax dra igång en sats ifrån swedmax. Förra gången tyckte jag man fick russin effekt under läppen. Kan man ta mindre salt för att motverka detta?
    Har du något recept på kryddning som hamnar nära General?

    Gilla

    • Zoran skriver:

      Blanda bergamot, lite rökarom, lakrits och några droppar rosenolja för att få generalsmak. Tyvärr är rosenolja otroligt dyr, det är nackdelen.

      Gilla

  4. Roger skriver:

    Hej tror med det behövs rosenolja. Luktade i en dosa general efter mitt bak o kände tydligt att det luktade blommor.
    Har någon provat baka i lägre temperatur. ? Jag tycker snuset får lite bränd smak.
    nästa gång ska jag prova ta endast 60gr salt o natriumkarbonat. Det är lite för starkt. Man får huvudvärk:-)
    Kommer med prova utan potatismjöl då mitt snus blev som att krama en kladdkaka. Mer åt röda lacket.
    det ligger dock fint under läppen 🙂

    Gilla

  5. jag köper eteriska oljor på hälsokosten och tillsätter förutom snuskryddan bergamott, några droppar bergamottolja, några droppar citrusolja, några droppar rosenträolja, några droppar rosenolja(obs dyr) och några droppar cederträolja… allt detta blandas i glycerolen så får jag lätt ut doft och smak i snuset… Jag har varit försiktig med rosenoljan då den är mycket dyr… och det är den som behövs mer… funderar allvarligt på att hitta någon annan smak/doft typ pion som man kan fuska med…
    men jag själv och de som snusat min general är mycket nöjda…
    Jag använder mig av Cuthofs råtobakssatser och blandar alltid en grov och en standard för att få generalkänslan… vispar länge och har bara i lite gummi arabicum… inget potatyismjöl då det spjälkas ner och blir socker – och det vill jag inte ha i munnen 18/24…

    Gilla

    • Gummi köper jag från ett företag som säljer sminkgrejer, finns också på nån sida som säljer färggrejer… Gummi lan utlösa allergier för människor som inte tål baljväxter. Det binder snuset bra och bör blandas med försiktighet… Det är bättre att vispa snuset länge på låg hastighet… Än att dra det fullt med gummi…
      Fördelen är att gummit torkar inte ut snuset dom potatismjöl gör, samt att det blir socker…
      Gummi utvinns ur ackasiaträdet och används som bindemedel i många livsmedel, smink och färg…

      Gilla

      • Zoran skriver:

        Hej
        Men att blanda glycerol och gummi är ingen höjdare, glycerol gör så att gummi inte kan binda snuset lika bra. Jag skulle dock skippa glycerol och använda bara gummi arabicum

        Gilla

      • Testade detta för ett tag sedan men fick inte till det. Om du har lyckats få till bra konsisten med bara gummi får du gärna ge lite utförligare instruktioner. Mitt snus höll inte alls ihop.

        Gilla

  6. Kristoffer skriver:

    Kan någon här säga vad den exakt mängden i påsarna (natriumklorid,natriumkarbonat samt glycerol) som medföljer för 1kg råtobak är? (prillan grov)

    Gilla

  7. Johan skriver:

    Hej. Om man kollar på granit så ska det väl vara lite lite salmiak i?
    Läst på baksidan, samt att det nog luktar lite lite salmiak om det?
    Jag är helt torsk på granit iallafall och ska prova på nu att göra eget snus, kommer nog följa ditt recept, men prova att köra i riskokare( enligt många andra så blir det en bättre kvalité på tobaken då fermeteringen pågår under en längre tid?
    Jag vill ha exakt samma konsistens som granit har, finns ju inget snus som är i närheten av det gällande konsistens. Så, om man jämför ditt snus med granit, är det någorlunda jämnt skägg på bakvänlighet och att det sitter under läppen som det ska?
    Tack för bra tips ( tror jag😊)
    Mvh
    Johan Forsberg

    Gilla

    • Har gjort 15-20 satser enligt ovan (beskrivningen har uppdaterats efterhand).

      Du kommer få bra konsistens men det är då viktigt att låta snuset ”mogna” 2-4 veckor. Och pressa det hårt i alla steg.

      Om du har tålamod att vänta 🙂 så länge och jämför med köpesnus kommer du inte bli besviken. Men det är svårt och kräver mkt tålamod att få till exakt rätt konsistens. ”Egentligen” ska man köra med bara gummi arabicum istället för potatismjöl om man ska lyckas nå köpesnus-konsistens. Men det kräver rätt temperaturer vid tillsättning av gummit och en hel del ”känsla”.

      Ovanstående ger dock en klart godtagbar kvalitet som sitter bra under läppen.

      Vet inte så mycket om riskokare dock.

      Lycka till – det är klart värt besväret!

      Gilla

  8. Johan skriver:

    Ok, så om jag förstår dig rätt är det viktigaste i tillverkningen att ”knåda” snuset? Desto mer man knådar desto bättre konsistens blir det?
    Jag har endast köpt satser och nu ligger den i riskokaren , har du provat att knåda snuset var 24 timme typ?

    Gilla

    • Nja, alla steg är förstås lika viktiga för att få bra resultat 🙂 Nu har jag som sagt aldrig kört i riskokare och vet inte hur länge du tänkt köra snuset i den.

      När jag kör i ugn så vispar jag runt det ordentligt först i inledningsfasen, därefter efter 24 timmar samt ännu en gång efter ytterligare 12 timmar.

      Om du med ”knåda” ovan tänker på detta med konsistens och gummi-arabicum har jag förstått (goda källor som jobbat med snustillverkning) att det viktiga när man bara använder gummi-arabicum för att få till rätt konsisten är att balansera fuktnivå och lagom bearbetning med korrekt temperatur. Finns inga exakta recept på detta vad jag vet och mina försök har inte gått så bra 🙂

      Därför fortsätter jag med potatismjöl som jag vet fungerar.

      Gilla

  9. Johan skriver:

    Sen har jag gått all in på det här så jag skriver upp allt och har köpt en köksvåg så jag väger allt exakt faktiskt. Så jag drog i 150 g salt och jobbade med tobaken i ca 30 min innan jag packade det hårt och var jäkligt noggrann. Så hoppas det inte smakar skit nu, ska hålla mig och verkligen låta det mogna ordentligt innan jag provar det, vill inte bli besviken . Sen ska jag köra en sats till, den jag körde nu heter prillan, den andra jag ska prova på är coobra. Nu jäklar ska det göras snus!

    Gilla

  10. Joha skriver:

    Hm. Gjorde första på en prillan Norrland. Så hade jag läst på lite andra andra ställen att att gummi arabicum är kalas att ha i, så det hade jag i då då. Sen hade jag i mer salt än vad som var sagt (153g)
    Och 60 g natrium grej. Resultatet blev bra, men lite lite körigt så till nästa , som är på gång nu kommer jag ha lite mindre vatten . Tror det blir bra som fan då! Det här tror jag kommer sätta dog så återstår att se hur det egentligen blir. Men det som är bra är att jag har mätt allt exakt s0 vet nog ungefär hur jag ska göra nu.
    Tack för tips!!

    Gilla

    • Johnny skriver:

      Hej
      Den där ros oljan som du har länkat till är det en bra arom för snus. Har sökt lite på nätet men verkar vara annat typ av ros. Har du andvänd den mycket själv och blir den bra i snuset.

      Gilla

  11. @Johnny
    Rosenoljan är helt ok. Inte riktigt värt pengarna som krydda om du frågar mig. Har testat bara några droppar men också betydligt mer men tycker inte det ger så stor förbättring av smaken.

    Gilla

Lämna ett svar till Jan G Janson Avbryt svar